Et nytt år er godt i gang og her kommer en litt forsinket årskavalkade fra Cubakone.

Forrige desember kjøpte vi huset i Trinidad og visste lite, men håpet mye, om fremtiden. Det har vært tårer og latter, sinne og frustrasjon, og mer frustrasjon. Men vi har aldri vært fristet til å gi oss. Det er dette vil vi leve for. Drømmer kan gå i oppfyllelse. Det gjelder bare å aldri gi seg. Og det har egentlig gått over all forventning.

 

Oppstart

 

guesthouse in Trinidad Cuba

 

Helt fra vi startet opp har vi hatt godt belegg. Det har vært perioder uten gjester, men gjennomsnittlig må vi si oss fornøyde . I begynnelsen takket være air bnb, og etterhvert ved hjelp av facebook og google. Og så klart via jungeltelegrafen.

 

I løpet av sommeren 2017 opprettet vi et enkeltmannsforetak hjemme i Norge og begynte å selge turer fra Norge til Cuba. En mini-turoperatør. Ikke gruppereiser, men individuelle rundreiser for de som vil oppleve det autentiske Cuba. Vi har hatt en tur i måneden siden vi startet. Og dette håper vi å selge mye mer av i året som kommer. Det er mye jobb å organisere slike turer, perfeksjonister som vi er (særlig undertegnede), men det er også vannvittig gøy. Vi elsker å vise frem denne øya. På vårt vis. På cubanernes vis.

 

travel Cuba

 

Store forskjeller

Huset er et kapittel for seg. Der har det skjedd enorme forskjeller.
Calle Santiago 364 var bare et skall når vi kjøpte det. Men det hadde stort potensiale. En stor patio (hage/bakgård) og stort vannreservat. Det var et bredt hus (cubanske hus er ofte lange og smale), det var stort, hadde fire soverom, det lå i et rolig nabolag, ikke langt fra sentrum og det hadde muligheter for å bygge terrasse og flere rom. Så vi satset. Og oppussingen kunne starte. DET viste seg å være mer utfordrende enn jeg hadde sett for meg.

En ting var husets standard. En annen ting var tingenes tilstand på Cuba. Les mer om det her.

Det er ingen Byggmax å kjøpe fliser eller Clas Ohlson å kjøpe duppeditter. Alt kjøpes svart på gata og man må derfor vite hvor man skal gå. Vi var begge innflyttere til Trinidad siden min mann er fra øst-Cuba. Så denne byen var ny også for ham. Dette var en utfordrende tid. Vi leide en liten lastebil og kjørte til omkringliggende byer for å kjøpe kjøleskap og vifter. Det fantes ikke i Trinidad på den tiden. Lastebilen ble fylt opp av møbler, elektrisk, mat og maling.

 

 

Mannen i huset brukte det han kunne finne for å lage møbler og kreative løsninger. Jeg hadde fått med meg at cubanerne var kreative, men dette overgikk alle mine forventninger! Det var da jeg forsto at cubanere bruker VIRKELIG alt. De kaster absolutt ingenting.

 

I det øverste rommet sto det en gammel seng og et rustent bord igjen fra de tidligere huseierne. Senga demonterte mannen i huset og brukte som putefyll. Senge-bena ble til et bord og bordbena malte han og er i dag spisebordet vårt. Hurra for gjenbruk!

 

cuba ferie

 

Fine folk

Men mest av alt minnes vi 2017 og alle de fine folka som har vært innom oss. Lagt igjen spor i huset vårt og i våre hjerter. Vi har hatt besøk av så mange fine folk. Vi husker ikke lenger alle navnene, men vi husker ansiktene og historiene.

 

Dama fra tyskland som egentlig skulle reise til Cuba med sin kjæreste, men som hadde gjort det slutt rett før avreise. Hun hadde sittet på en bar i Tyskland og klaget sin nød til en venninne da en annen jente hadde dukket opp og tilbudt seg selv som reisefølge. Så slik ble det. Man vet aldri hva som venter rundt neste hjørne.

 

 

Paret fra Tyrkia og Estland som fortalte fra sine land, hvordan ting vekslet mellom bra og dårlig avhengig av hvem som satt med makten. Etter kollapsen av Sovjetunionen fikk Estland på plass en god regjering som gradvis åpnet samfunnet opp. De har gått fra kommunisme og rasjonert dopapir til å bli et av de landene i Europa med best økonomisk utvikling. Tyrkia med sin omstridte president, som gikk fra å være en mann av folket til å bli en kynisk mann som ønsker å endre grunnloven i landet slik at han selv kan sitte i uendelige tider. Vi snakket om hvordan makt påvirker mennesker. Og fantaserte om hvordan verden kunne bli et bedre sted for alle.

Det lesbiske paret fra Japan som fortalte om hvordan det var å være lesbisk i Japan. Og generelt om det japanske samfunnet hvor det viktigste er å bli best. At man aldri kan slappe av og bare nyte. En stor kontrast til Cuba og livet her.

 

En film fra Cubas hverdagsliv.

 

Søskenparet fra USA som fortalte at de gråt når Trump ble valgt til president. Det er det forsåvidt flere som har fortalt oss at de gjorde… Hun jobbet som planlegger for Obama. Min manns store helt. Cubas store helt. Hun var hans nærmeste planlegger.Hun planla hele hans reise til Cuba og ønsket så å reise tilbake på ferie. Og så endte hun opp hos oss! Tenk på det! Det var faktisk litt stort. Og ja…. han er visst så fantastisk i virkeligheten som han virker ut ifra media.

Paret fra Norge hvor hun var fotograf og tok mange fantastisk flotte bilder fra denne øya. Og ga meg tillatelse til å bruke de som jeg selv ville. Takk fine Charlotte. Håper å se dere til sommer’n.

 

Trinidad Cuba
Bilde: Charlotte Loraas Fagermoen

 

Takk 2017!  Vi gleder oss til 2018!

Legg inn en kommentar