1. Ha alltid penger på deg. Du vet aldri når du kommer over en kjøpmann med avocado, chorros (spansk søtsak) eller hjemmelagd juice.

Hverdag Cuba
Følg med på hverdagslivet. Gratis og spennende.

2. Skaff deg cubanske pesos. Det finnes en mengde lokale sjapper som selger alt fra Guarappo (sukkersaft) til 50 øre, pizza til 4 kroner og hamburger til 10 kroner. Men her oppgis prisen i cubanske pesos. Valutaen turister handler med er stort sett convertible pesos. Du gjør det lettere for deg selv om du også har cubanske pesos. Da slipper du å stå fremst køen og stotrende regne om til convertible pesos mens tyve forbanna cubanere står bak deg i kø. Eventuelt å bli lurt av kjøpmannen som skal «hjelpe deg» med omregningen.

Guarappo er fantastisk saft presset av sukkerør. Til den nette pris av 50 øre i de lokale sjappene. Derimot i Havanna på Plaza Vieja, midt i turist-mekka, hvor jeg smakte det for første gang betalte jeg 25 kr. Illustrerer forskjellene i pris.

3. Bo hjemme hos folk. Hotell er dyrt på Cuba. Generelt er overnatting dyrt. Men du kan leie et rom hjemme hos folk fra 200 kr og oppover.

Overnatting Cuba
Bo hjemme hos cubanere.

4. Sett av tid. Å finne en billig sjappe, om det skal være cafe eller matvarer, kan ta tid på Cuba. Ha derfor alltid god tid. Gjør som cubanerne – ikke stress.

5. Tell alltid vekslepengene. Særlig i de store turistområdene. Mang en gang har jeg fått tilbake for lite i vekslepenger. Dette skjer også cubanerene selv. Skal du handle mange ting; grovregn alltid  på forhånd. Det står ofte priser i butikkene. Bruk disse. Opplever man at det er feil; Vær tydelig og si fra. Ikke vær ydmyk nordmann. Ta plassen din og si fra om noe ikke stemmer. Som regel får du igjen pengene uten spørsmål. Det virker ikke som de skammer seg en gang. Er du heldig får du et unnskyld 😉

Cuba prisnivå
Sjekk alltid prisene.

6. Reis med lokale busser. Reis som cubanerene selv. Når du skal korte strekninger er det lov. De lengere strekningene er turistene forbeholdt Viazul eller taxi collektivo som er delt taxi. Du kan alltids betale deg inn på en lokal langdistanse buss om du betaler under bordet. Men da blir det ikke mye billigere. Om ikke annet blir det for opplevelsen sin skyld 😉

Taxi Cuba
Delt Taxi er den billigst og beste transporten.

7. Spør etter pris. Gjør som cubanerne selv. Spør alltid etter prisen på en vare. Høres det ikke riktig ut er det antagelig heller ikke det..

8. Kok vannet. 1,5 liter vann koster ca 15 kr. l løpet av en uke blir det penger ut av dette. Ved to anledninger, etter å ha blitt skikkelig varm i trøya, har jeg forsøki å drikke vannet fra springen. Cubanerene gjør det jo 😛 Men den trøya ble fort trang. Begge gangene har toalettet blitt min beste venn og jeg innser nå at springvann ikke er for norske mager. Men jeg har begynt å koke vann og putter det deretter i fryseren. Deilig gratis vann 😀 Riktig nok med litt bismak, men det får man tåle.

9. Husk pose. Når du skal handle på lokale sjapper, alt fra egg til salt og brød, må du huske å ha med pose eller lignende til å oppbevare varene i. Dette har de ofte ikke i butikkene. Her om dagen fikk vi nesten ikke kjøpt salt hadde det ikke vært for at en kone forbarmet seg over oss ..

Markeder Cuba
Markeder er billig og artig.

10 Gå på markeder. Der finner du som regel mye godt og billig. Grønnsaker, frukt og kjøtt til en billig penge. Eller spis hvor cubanerene spiser. Enklere standard men ofte helt ok mat.

Mat på Cuba
Ekte Cubansk gatekjøkken

11. Vær kreativ. Aktiviteter og ekskursjoner koster penger. Finn derfor på dine egne aktiviteter. Solnedganger er gratis 😉