I denne bloggen vil jeg begynne å fortelle historier om mennesker jeg møter her på Cuba. Det er så mange fine folk som fortjener å få sin historie fortalt. Tidligere har jeg fortalt om Ana. I dag vil jeg fortelle om Taymara.

 

Taymara kom inn i våre liv gjennom en felles venninne. Casa de Norge fløyt nesten over av rot, oppvask og støv. Riktig nok bare når vi ikke hadde gjester. Men cubanere kommer ofte på uanmeldt besøk. Så en kveld jeg var alene og hadde latt rotet flyte som jeg gjør i Norge når jeg ikke venter gjester, banket det på døra og der sto vår venninne Ada, hennes forlovede og barnebarn Michael. Lettere forfjamset måtte jeg jo invitere dem inn og finne frem rom flaska. Jeg unnskyldte alt rotet og beklaget meg over at det var mye jobb med et casa particular. Det forsto hun godt siden hun også har casa particular. Hun spurte om vi ikke hadde noen som kunne hjelpe oss i huset. Noe vi ikke hadde på den tiden. Jeg sa at vi ønsket dette, så om hun kjente noen måtte hun si ifra. Så gikk det troll i ord. For det gjorde hun. Og vips kom Taymara inn i våre liv.

Taymara er egentlig fra Cardenas. Hun har fire barn. En sønn på 13 år og tre voksne døtre. Hun har også et barnebarn og et i vente. Disse bor i Cardenas sammen med hennes mamma. Bare 30 minutter fra Varadero. Hun har tidligere jobbet på hotell i Varadero, men da lønnen var så dårlig sluttet hun der. Hun møtte sin nåværende mann og flyttet til Trinidad i håp om å skaffe seg et bedre liv. Trinidad har mange innflyttere på grunn av turismen og muligheter for å få jobb. Men det er svært vanskelig å finne seg bolig her. Det er veldig dyrt og ofte svært dårlig standard.

Opp i åsen bak vårt hus er et område hvor mange av disse innflytterne bor. Her kjøper de en jordflekk svart og setter opp små provisoriske hytter av en spesiell type palme. Etter noen år gir staten de en bot på 1000 pesos – tilsvarende 40 dollar. Så kan de bo der og senere legalisere boligen i deres navn. Her bor familien jeg skrev om i dette innlegget. I en av disse hyttene bor Taymara. Jeg var på besøk hos henne her om dagen.

reise blogg
Hjemme hos Taymara

Hun bor her sammen med sin mann og 19 år gamle datter. En hytte med to benker som brukes som seng. «Madrass» er ikke et egnet ord til å bruke om det de sover på. Men i mangel på et dekkende ord er det det jeg må bruke. Hver dag ser de på filmer på en eldgammel «TV» i svart hvitt som er like stor som et A4 ark. Hun har tidligere fortalt meg at det er veldig vanskelig å skaffe seg venner på Cuba. Derfor sitter hun mye i hytta og ser på TV. Å, som jeg gjerne skulle gitt en av alle de TVene folk gir bort på finn.

I den kalde perioden spurte jeg om de hadde tepper. Nei vi bruker laken på laken på laken svarte hun mens hun smilte bredt. Taymara smiler alltid. Det skal jeg begynne med også.

Driver et gjestehus i Trinidad på Cuba. Arbeider også med å organisere turer til Cuba.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *